Vino
March 17, 2014 at 8:33am
Smjestili
su nas u neki zatvoreni hotel zapadno od Pariza, u neposrednoj blizini
Versaja. Trebalo je od tamo dobaciti svaki dan do grada i nazad,
maltretirat se po podzemnim, nije bilo druge. Nas nekoličina umjetnika
iz Sarajeva je "fasovala" rezidenciju na jugu francuske, svako je trebao
otići u neki drugi grad, provesti vrijeme sa lokalnim umjetnicima,
studentima, s kim su nas već namjeravali smjestili. A dok se to sve ne
organizuje i distribuira trebalo je provesti neko vrijeme u Parizu, što
nam nije bilo mrsko.
Za mene je sve počelo katastrofalno. Neko
mi je iz torbe maznuo skoro sve pare koje sam imao. Nisam mogao
vjerovati svojim očima, a nisam se imao kome žaliti. Bio sam očajan. Sva
sreća pa je baka koja je sve to organizovala imala love pa nisam morao
da pasem travu u parku. Bilo je i neke raje u gradu pa sam se "snašao".
Giros na uglu mi je bio jedina hrana, uvijek se moglo naci 20 fr.
Nakon
par dana obreo sam se u Nimes-u, malom gradiću na jugu zemlje. Nisam
imao para za taksi pa sam prtio kofer prema centru grada gdje sam trebao
odsjesti kod nekih studenata tamošnje likovne akademije. Bio je zaista
lijep dan, uživao sam posmatrajući radnje i restorane, opuštene ljude,
pse kako pišaju i seru, lijepe koke kako prolaze. Dovukao sam se do
željene adrese i pozvonio. Na moje iznenadjenje vrata je otvorila jako
lijepa djevojka, očigledno porijeklom iz Maroka ili neke druge slične
zemlje. Dok je držala cigaru u ustima pružila mi je ruku: "Ja sam
Saadia..."
Kontam u sebi kako mi se konačno posrećilo, bićemo
sami, kao u nekom filmu. Već sam u svojoj glavi premotavao scene
žestokog seksa po svim dijelovima stana, zgrade, ulice i grada, kad iz
druge sobe se pojavi onizak tip koji se tek probudio. Onako mlitavo, u
gaćama, i on je pružio ruku i promuklo progovorio: "Fabrice..". "Ja sam
Shoba", rekoh. U to iz treće sobe izadje još jedna djevojka, ne baš
zgodna i lijepa ali naizgled prijatna i opuštena. "Claire", kaže, "Zovem
se Claire".
Pokazali su mi moju sobu u kojoj je bio rusvaj. U
stvari tu nije bilo ničega osim kutija sa odjećom i knjigama o
umjetnosti, razbacanih sitnica koje nisu stigli pospremiti prije mog
dolaska. Kreveta nije bilo, samo je jedan tanki madrac bio bačen na pod.
"Studentarija", izbih sebi u bradu. Ostavio sam svoje stvari i ušli smo
u glavnu sobu u kojoj takodjer nije bilo ničega osim par madraca i
šperploče koja je bila zamjena za sto; na njoj pepeljara, smeće i rizle
za motanje. Krenuli smo se upoznavati, pričali smo lošim engleskim,
borili se za svaku riječ, ali nekako je išlo. U neka doba neko reče da
je vrijeme da se klopa, s čime sam se itekako složio, crijeva su mi se
već zalijepila za ledja.
"Nemamo dosta vina, pa ako ti nije
mrsko, tu ispred kuće je supermarket, idi kupi nešto" kaže Saadia. Dok
je izgovarala riječi, zaista sam uživao u njenom licu i pokretima. Imala
je neku neobjašnjivu spontanost, prosto sam se utopio u atmosferu koju
je stvarala. Jednom rukom je pridržavala drugu u kojoj je držala
cigaretu na neki čudan i sofisticiran način. Fabrice je, s druge strane,
bio zamišljen, odsutan, motao je džoint. Claire je nešto klepetala
loncima u kuhinji a ja sam izletio napolje po vino.
Pogledom sam
prelazio preko rafova i primijetio dvije kategorije: crna i bijela
vina. To je bilo sve što sam o vinima znao. Kod kuće sam salivao Ikana,
Ždrepčevu Krv, i sve ostalo što je bilo najjeftinije za napit se što
prije...s grimasom na licu. Kvalitet vina je bila posljednja stvar koja
me u životu interesovala. Nisam se mnogo dvoumio, zgrabio sam neko vino u
tetrapaku koje je bilo najjeftinije. Uzeo sam i neku paštetu i salamu,
kontam, možda će i to da "legne" s vinom.
Ušao sam u sobu koja
je već bila dobrano zapušena, stavio sam kesu na pod. Sjeo sam na madrac
pokraj Claire koja je već punila tanjure sa cous-cous-om koji je
mirisao pravo dobro. Izvadih svoje vino i stavih ga na sto. Oni se
pogledaše i nasmijaše se. Nije mi bio jasno šta je bilo smiješno.
Otvorio sam tetrapak i krenuo da vino salivam drito u grlo. Oni se više
nisu smijali već su me čudno gledali. Skontao sam da sam negdje
pogriješio ali nisam kontao gdje. Možda sam nekoga trebao ponuditi, čaše
za vino su bile na stolu, ali ja ih nikad nisam koristio. Fabrice je
ustao i otišao u kuhinju. Vratio se sa flašom vina. Sjeo je pokraj mene,
u jednu ruku je uzeo moj tetrapak a u drugoj je držao svoju flašu.
"Vidiš ovo Shoba: ovo je vino (pokazujući na flašu) a ovo nije
(pokazujući na tetrapak)". Krenuo je onda da mi priča o vinu nadugačko i
naširoko. Meni ništa od toga nije bilo jasno, ali sam ipak slušao i
upijao. Pokazivao mi je etiketu, ime priozvodjača, godinu berbe, sve ono
što meni nikada nije zapalo za oko. "Ovo je dobar Bordeaux", kaže,
"Medoc". Otvorio je bocu i nasuo vino u čaše. Kucnuli smo se i otpili
malo. Po prvi puta u svom životu sam osjetio razliku od onoga što sam
obično lokao naiskap i ovoga što se polako pijuckalo sa guštom.
Na
akademiji sam sutradan dobio svoj atelje gdje sam krenuo da radim
koješta. Imao sam par ideja, spremao sam se za "Manifestu" na koju sam
prethodno pozvan. Nije bilo ni podne, a već sam otvorio flašu vina koju
sam kupio na preporuku Fabrice-a. Uz to mi je i preporučio i neke
sireve, koje sam takodjer kupio. Uz obavezan baguette, kršio sam sir i
vino bez prestanka. Gledao sam kako mi stomak raste ali me nije bilo
briga, nisam se više mogao zaustaviti...
Prošlo je nekolio
sedmica i jedno jutro je zazvonio telefon. Moja bivša djevojka (sadašnja
supruga) mi je upravo rekla da dolazi prvim avionom za Nicu pa onda
vozom do Nimes-a. Jedva da smo se počeli zabavljati u Sarajevu ona je
već bila spremna da sve to tamo ostavi i pridruži mi se. OK. Činilo mi
se da bi više volio da u tom momentu budem solo, ali više nije bilo
izbora. Leslie se sutradan ukazala, a ostali u stanu su bili malo hadni
na to, jedva su se na mene navikli. Nisu ni oni imali izbora. Doduše,
svakako sam se pakovao za Montpellier, gdje je bakica koja je
organizovala rezidenciju pravila neku izložbu u kojoj sam morao
učestvovati.
Leslie i ja smo sutradan sjeli na voz. Nakon
dolaska u grad, relativno lako smo našli crkvu u kojoj se održavala
izložba. Meni je trebalo sat-dva da postavim svoj rad. Otvorenje je bilo
pristojno, došlo je dosta svijeta. Držao sam je hastala sa vinom i
sirom, usput objašnjavajući Leslie stvari koje sam "naučio" o vinima.
Pošto i ona kao i ja nije imala pojma o vinima, nastojao sam da je malo
impresioniram svojom upravo stečenom lažnom "francuzščinom". Stajali smo
tu, ispijali džabalesku vino i posmatrali raju kako obilazi radove, kad
pridje moja rezidensi-bakica i predstavi nam svog prijatelja, brata od
njenog bivšeg muža. "Vincent", pruži stariji čova ruku. Stisak je bio
jeben, tip je nekad bio legionar, ko zna šta je radio po Alžiru. Ali,
izgledao je markantno, pristojno, imao je neki svijetloplavi džemper
(boje golfa koji je vozio Fićo Bahtić) a dole je imao farmerke. Nakon
izlozbe otišli smo svi skupa u neki restoran. Svako je gledao u menu i
kontao šta će da klopa, dok je Vincent već naručio vino. Flaše su stigle
odmah, a ja sam iz radoznalosti odmah uzeo vinsku kartu da vidim šta je
naručio, odnosno koliko to košta. Tip je naručio najskuplje vino.
Primijetio je da sam ja skenirao situaciju i rekao je: "Ništa ne brini,
to je na mene". "Dobro", rekoh. Otvorile su se flaše a vino je bilo
duplo bolje od najboljeg vina koje je Fabrice znao otvoriti na svom
masnom madracu. "Ufff...ovo je dobro!" rekoh Vincentu. On je zatim
krenuo naširoko i nadugačko o tom vinu. Vidim čova zna posao, pa sam
krenuo da postavljam pitanja šta i kako, zašto, gdje i kada. Ostatak
večere sam proveo slušajući Vincenta kako govori o vinima.
Sutradan
smo nas četvero sjeli u njegov stari i olupani BMW i krenuli da
posjetimo neki muzej savremene umjetnosti. E tu sam ja preuzeo stvar i
krenuo da Vincentu objašnjavam šta i kako, zašto, gdje i kada. Njega je
zainteresovao moj pogled na umjetnost pa smo priču kasnije nastavili u
nekom restoranu, gdje je on opet naručio vina i krenuo da o njima priča,
a ja sam pomno slušao. Tu večer je pao prijedlog koji nisam mogao
odbiti. "Shoba...šta misliš da svi zajedno odemo kod mene kući na par
dana u Annecy, to je dan vožnje odavde, usput ćemo svratiti do "Le
Magazin" u Grenoble. Jel to može?". "Kako ne može", ja ko iz topa.
Vincent
je dobro vozio, pričao je o svemu i svačemu. Bakica je zijevala jer je
sve te priče već čula, Leslie je spavala, a ja sam postavljao pitanja
ako mi šta nije bilo jasno. Posjeta čuvenom "Le Magasin"-u je bila
odlična, postavka je bila raznovrsna, a ja sam se raspričao i mahao
rukama dok je Vincent sve upijao, što pogledom što ušima. Onda smo se
popeli na brdo iznad Grenoble "odakle se pruža odličan pogled". Opalismo
tu par fotki i onda udri po gasu. Bilo je kasno popodne kad smo došli
do obala jezera Annecy, onako umoran i smožden sam blejio kroz prozor
dok je sunce polako zalazilo. Osjetila se neka nervoza u zraku, zgadilo
nam se svima truckanje u autu.
Nakon par kilometara uz jezero,
Vincent je oštro skrenuo u desno u neki makadam, i po gasu uz brdo.
Kamenje je lupalo po karambolkama i blatobranima, nismo se dugo tresli
kad se ispred nas ukazao srednjovijekovni zamak. Sunce mu je još malo
obasjavalo vrhove, izgledao je zaista moćno uz lokalni pejsaž. Stali smo
ispred garaže. Kontam u sebi garant opet neki restoran, pa ćemo onda
kod njega u bajtu na spavanje. Vincent se opružio i otvorio pretinac
ispred mene i iz smeća i koječega izvukao daljinski. Pritisnuo je dugme i
vrata garaže su se otvorila.
Pogled unutra je bio
zaprepaščujući. Mercedes, Rolls Royce, Bugatti, ko zna šta već ne.
Izašli smo iz auta i krenuli se protezati, a on je parkirao svoj krš
unutra pored svih tih limuzina i kolekcionarskih primjeraka. Ja sam
gledao naokolo da primijetim neku tablu sa imenom restorana ali nije
bilo ničega. Nešto je tu smrdilo ali mi nije bilo jasno šta. Krenuli smo
lagano uz stepenice prema ulazu u zamak, kad iznutra istrčaše tri žene
obučene u klasične kućepaziteljske uniforme. " Dobroveče gospodine",
progovaraju jedna za drugom. Meni još ništa nije jasno , kakav li je
reko ovo restoran gdje te ovako dočekuju. Udjosmo u veliku prostoriju
punu srednjovijekovnih slika, skulptura, sa velikim kaminom gdje je već
gorila vatra. Vincent baci svoju jaknu na kauč, raskomoti se kao u
svojoj kući i krene da otvara prozore. Što sam ga više posmatrao to su
mi se polako palile lampice....PA OVO JE NJEGOVA KUĆA!
Još se
nisam ni oporavio od početnog šoka a on mi kaže: "Ajmo u podrum po vina,
večera se već sprema". Sidjosmo niz stepenice koje su izgledale kao iz
filmova strave i užasa, Grof Monte Kristo bi ladno mogao da tu bude
zatvoren. On je energičnim pokretom otvorio neka velika stara vrata,
pritisnuo prekidač za svjetlo i onda je pukao pogled. Prostorija
veličine prosječnog supermarketa je bila krcata rafovima sa vinima.
Posvuda je paučina, po svim bocama su slojevi prašine, mjerači vlage i
temperature su bili jedina stvar koja je govorila da smo u 20 vijeku. On
je krenuo da vadi boce i da priča kad je koju i gdje kupio, počelo je
predavanje o istoriji familije i kolekcije vina, a ja sam samo stajao
skamenjen i otalambačene donje vilice sve to posmatrao. Izvadio je neki
Saint Emilion, jedan Margaux, Sauternes i jos par flaša. Popeli smo se
gore, ostavili flaše na stolu (osim Sauternesa koji je otišao u
frižider) a on je nastavio da nam pokazuje ostatak zamka. Smjestio nas
je u sobu gdje je nekada boravio njegov sin: kompet zidovi su bili
prekriveni stalažama sa stripovima, sve što se moglo pomisliti je bilo
tu: od Taličnog Toma do Mila Manare. Otvorio je vrata kupatila, a
iznutra je vrisnuo veliki jacuzzi sa pogledom na jezero i zalazak sunca.
Ostavio nas je u sobi i rekao da sidjemo za nekih pola sata na večeru.
Leslie i ja ne izdržasmo, bacili smo odjeću sa sebe i skok na glavu u
jacuzzi. Pogled je bio zaista nevjerovatan, dok su balončići lagano
grickali šupčić.
Dok je posluga postavljala stol za večeru,
Vincent se ukazao sa Sauternes-om, zapakovanim u neku specijalnu foliju
koja održava vino hladnim. Dao nam je svakom po malu čašicu i nasuo
jarko žuto vino. Tako rafiniran i slatkast okus nisam nikad osjetio. Svi
smo se zagledali sa osmijehom i pali u sevdah. "Vela havle...", rekoh
sebi kroz zube. Vincent je spustio flašu i mahnuo rukom da ga pratimo u
sobu za večere. Sjeli smo na već unaprijed odredjena mjesta, a posluga
je krenula da skače oko nas. Krenulo je prvo vino, pa drugo, pa vino za
zene i vino za muškarce, a sve je to pratila odgovarajuća klopa koje se
vise ne mogu ni sjetiti. Vina su mi bila sasvim dovoljna. To je trajalo i
trajalo a ja sam sve vise padao u neki trans, nisam više ni slušao šta
Vincent priča, svaki zalogaj i svaki gutljaj su me bacali negdje daleko.
Nakon što se večera završila sa "plateau de fromages" ostavili smo žene
da pričaju i izašli napolje. Vincent me poveo prema jednoj kuli koja je
bila izvan zamka, a koja je bila mnogo starija od ostalog zdanja. Kaze
da je kula iz 12 vijeka i da u njoj hoće da napravi veliku pokretnu
hidrauličku staklenu platformu-lift, koja bi išla gore-dole dok bi se po
zidovima nalazila razna umjetnička djela savremene umjetnosti. Tu su mi
postale jasne naše prethodne konverzacije, imena umjetnika koja su
cirkulisala, cijene radova i sl. On je pipao teren, nije mu bilo jasno
šta hoće a šta neće, valjda je bio zbunjen svime što je čuo od
profesionalnih art dilera pa ga je mozda zainteresovalo moje mišljenje.
Elem...
Tu smo ostali par dana, vrijeme smo uglavnom provodili u
podrumu, gdje sam dobio elementarno obrazovanje. Vincent mi je pokazivao
na šta treba gledati kada se kupuju vina, raznorazne detalje koji
upućuju na kvalitet i koješta. Upijao sam sve kao spužva, počelo me to
zaista interesovati, iako sam znao da nikad neću biti u situaciji da se
bavim istim hobijem. Nisam ja taj koji bi bilo šta mogao sačuvati.
Sutradan
smo sjeli opet u starog i skrhanog BMW-a i preko Ženeve pravac
Martigny. Tamo smo posjetili lokalni muzej savremene umjetnosti gdje su
imali dobru izlozbu Diega Rivere i Fride Kahlo. Kao sto je to obično
bivalo, nakon izložbe sjeli smo nazad u auto i uzbrdo do 1300 metara
nadmorske visine u neko selo u planini gdje ljudi još od rimskog doba
prave solidna vina u jako čudnom mikroklimatskom okruženju. Obišli smo
par vinarija, a Vincent je u jednoj uzeo sanduk bijelog: nek se nadje.
Martigny
Nakon
svog tog ludila i nevjerice vidjenim, popijenim i pojedenim, svak je
otišao na svoju stranu: bakica Martine nazad u Montpellier, stari
Vincent ko zna gdje (sa svojim helikopterom), Leslie u Njujork, a ja
nazad svojoj studentariji u Nimes. Na rastanku Vincent mi je ubacio u
torbu neku flašu koju nisam ni pogledao prije neg sam uskočio u voz.
Nekako sam se sa stanice mrtav umoran dogegao do stana a njih troje su
džmarili neki džoint i pričali o politici. Pala je zatim uobičajena
skromna studentska večera a Patrice je otvorio flašu nekog vina.
"Šta
je ovo?Kakvo je ovo sranje?" urliknuh. "Nisam odavno pio ovakvu
džibru". Njih troje su se u čudu zagledali. Još su u glavi imali sliku
kako salivam tetrapak. "Jebo ovo...sačekajte, imam ja nešto bolje od
ovog sirćeta...!" Izvadih iz torbe flašu i spustih je na šperploču. Njih
troje se zagledaše u vino, znali su dobro o čemu se radi. Gledali su
malo u Grand Cru Pouillac a malo u mene, nikako nisu mogli da povežu te
dvije stvari.
Nisam ni ja...